You are currently viewing Естетични брекети? Наистина ли брекетите могат да са дискретни и незабележими?

Естетични брекети? Наистина ли брекетите могат да са дискретни и незабележими?

Много хора предприемат лечение с брекети в зряла възраст. Да лекуваш ортодонтски проблем обаче, когато вече не си дете, не е толкова забавно и едва ли металните неща в устата ти ще те карат да се чувстваш комфортно на работа, на среща, на събрание или на официален повод. Особено дамите са по-чувствителния пол на тема красота и естетика. Определено металните брекети биха ги накарали да се чувстват неловко, дори да спрат да се усмихват.

Но в днешно време много производители са се постарали да намерят алтернативно решение. И така се появяват естетичните брекети.

Естетични наричаме брекетите, които се сливат с цвета на зъбите, или пък са прозрачни. Така на практика те почти не се забелязват.

Естетичните брекети могат да бъдат изработени от различни материали. От това се определят техните различни характеристики.

Сапфирени и диамантени брекети

Сапфирените се изработват от прозрачен кристалообразен материал – изкуствен сапфир. Тези брекети са безвредни за организма, не причиняват алергични реакции. По твърдост изкуствените сапфири отстъпват единствено на естествените диаманти, но са на значително по-ниска цена.

Сапфирената брекет-система е без съмнение високо естетична. Като същински скъпоценни камъни псевдо-сапфирите отразяват и пречупват светлината и гарантират “бляскава” усмивка. Те са прозрачни и стоят по-добре от керамичните детайли в други системи. За по-добър ефект стоматолозите препоръчват преди поставянето на сапфирени брекети да се направи избелване на зъбите.

Керамични брекети

Главна задача на керамичните брекети е корекция на аномалиите в захапката. Коригират се и специфични отклонения като отстраняване на процепи между отделните зъби или изкривявания, които са следствие от изваждането на постоянни зъби.

Плюс на керамичните брекети е фактът, че те са почти незабележими. Добре изработените керамични брекети визуално се сливат със зъбния емайл. Керамичните конструкции са устойчиви по отношение на хранителните оцветители. Любителите на кафе и чай няма защо да се притесняват, че техните брекети ще потъмнеят от любимите напитки. По време на цялото лечение конструкцията съхранява първоначалния си цвят, съответстващ на цвета на зъбния емайл.

Прозрачни брекети (безцветни, невидими)

Ако нямате особени проблеми със захапката, този тип брекети са добър вариант за вас. Направени са от прозрачна пластмаса; формата се подбира да ви пасва идеално – те не дразнят венците, материалът наистина е невидим и не се оцветява от храни и напитки.

Плюсове на безцветните брекети – лесни са за поддържане, естетични са, не причиняват дискомфорт и с тях очакваният резултат е сигурен. Имат си и минуси: тъй като са подвижни, т.е. трябва да се носят не повече от 22 часа в денонощието и постоянно се снемат – ефектът зависи от дисциплинираността на пациента. Въпреки високата си цена, те вършат работа само при леки случаи. Поддържането им изисква повече грижи – мият се при всяко хранене; могат да се повреждат, например навикът да се стискат зъбите или да “скърцаме” причинява деформации.

Силиконови

При избора на брекети е важно не само от какъв материал са изработени самите единични детайли, но и как те са свързани. Става въпрос за фиксиращата дъга; класически подход е за това да се използва метална лигатура, т.е. тънка тел от специален метал. По-нов вариант е връзката чрез силиконова лигатура – там връзката е силиконова нишка, ластиче.

Металната лигатура позволява да се поддържа по-добра хигиена, а и е по-надеждна. Силиконовата пък се приема като по-естетична; тя допуска различни варианти – може да се изработи от прозрачен или от цветен силикон. Недостатък на прозрачния силикон е това, че се оцветява от храни и напитки, например червено вино; такива материали пожълтяват, ако пациентът е пушач. Утешителното е, че при обичайните контролни прегледи при ортодонта увреденият силикон може лесно да се смени.