Кога НЕ трябва да избелваме зъбите си?

Наскоро британски учени откриха, че белите зъби са една от основните предпоставки за привличане между хората. Но така или иначе всеки мечтае за красива и сияйна усмивка, дори без да е наясно с този факт.

Красивата бяла усмивка ни прави по-уверени, кара ни да се чувстваме по-харесвани, а лицето ни безспорно става по-лъчезарно и красиво.

Въпреки всичките тези ползи от избелването, има периоди и причини, поради които не всеки трябва да се избелва, или не във всеки период от живота си.

Кога и при какви обстоятелства не трябва да прибягвате към професионално или домашно избелване, ще разберете в тази статия:

  • Избелването на зъбите не се препоръчва при бременност и кърмене – Както при много други медицински и дентални манипулации хората се чудят дали избелването на зъби е безопасно по време на бременност и кървене.Тъй като не са правени изследвания за безопасността при зъбно избелване по време на бременност и процедури, свързани с лечение на безплодие, Американската дентална асоциация препоръчва то да се отложи.

    Как стои въпроса с избелването при кърмене? Отговорът е спорен поради две причини. Първо не са правени изследвания за безопасността на избелващите агенти по време на бременност. Затова някои дентални лекари препоръчват избелването да се отложи, за момента когато кърменето спре.

  • Избелването на зъбите не се препоръчва, ако имате болни зъби или непочистен зъбен камък – пък и казано честно, никой уважаващ себе си стоматолог няма да предприеме избелване, на пациент, който не е излекувал другите си проблеми. Преди всяко избелване е необходимо пациента да си направи рутинен преглед при личния си зъболекар и ако има някакви дентални проблеми като кариеси и пломби за подмяна да ги острани своевременно.
  • Избелването с водороден пероксид и други пероксиди е абсолютно недопустимо при пациенти, които страдат от алергии към тези субстанции или страдат от силно чувствителни зъби –  Много важно е стоматологът да извърши щателен преглед и анализ на зъбния статус и денталната история (включително алергии и чувствителност). Това е от съществено значение, тъй като избелвашият гел ще проникне в дълбочина на зъбите и може да предизвика свръхчувствителност във високи граници, която може да доведе до невъзможност за хранене и употреба на силни обезболяващи средства.
  • Избелването на зъбите с пероксиди не се препоръчва при деца под 16 години – Това е така, защото пулпната камера, или нерва на зъба, е много голяма в тази възраст. Процесът на избелване може да я раздразни и зъба да стане чувствителен.

Разбира се има още много различни състояния, при които не се препоръчва прилагането на процедурата избелване, но в общи линии това са най-често срещаните обстоятелства.

Нека все пак ви припомним, че тук говорим за професионалното избелване с всякакви видове избелващи системи тип гелове, лентички и писалки за избелване. Причината е, че активната съставка в тях най-често е водороден пероксид, или карбамиден пероксид, който също се разпада до водороден.

Тук не говорим за полезните домашни методи за избелване – избелване с активен въглен, използване на избелващи пасти за зъби и др. Те по никакъв начин не биха ви навредили, но пък не могат да избелят повече от естествения цвят на зъбите ви.

Бонус: По никакъв начин не ви препоръчваме избелването със сода, което е доста популярно в интернет форумите. По-добре не опитвайте този експеримент у дома, особено ако попадате в горните няколко групи. Да не говорим, че този “метод” въобще не е реален, нито препоръчван от специалистите, така че реално не води до никакъв резултат, но пък може сериозно да навреди на зъбите и здравето ви.