Какво е хидроксиапатит и защо е известен като течен емайл?

Хидроксиапатитът подпомага възстановяването на загубената костна тъкан и повредената емайлова и дентинова повърхност. Предпазва от кариеси и помага при остеопороза. Отличава се с висока усвояемост.

Нашите кости се състоят от 50% хидроксиапатит, зъбите ни от 70%, а зъбният емайл от 97%.

Хидроксиапатитът е калциев фосфат от алкален тип, апатит означава естествено минерализиран калций. В състава му могат да участват различни химични елементи. Основните му свойства се проявяват благодарение на хидроксилната група, която съдържа в строежа на молекулата си.

Натурално хидроксиапатитът представлява нанокристали, които са скупчени в по-големи групи, наподобяващи микродискове или пръчици. С просто око може да се каже, че е фин бял прах.

Така нареченият защитен филм на зъбите е именно тънкото покритие хидроксиапатит, което покрива зъбния емайл. В естествено състояние той има съвсем лек жълтеникав отенък, поради което естественият цвят на зъбите рядко е безупречно бял, а по-скоро е млечнобял. В състава на зъба зъбния емайл и хидроксиапатита са в неразривна и изключително важна връзка. Заради това нарушаването на хидроксиапатитния слой автоматично води до нарушаване на структурата на емайла.

Приемането на повече минерали спомага за естественото производство на хидроксиапатит и обратното – дефицитът на минерали в организма може да застраши естественото му производство.  Във връзка с това на пазара се предлагат разнообразни продукти, съдържащи хидроксиапатит – хранителни добавки за здрави кости или пък продукти  за орална хигиена за по-здрави зъби.

Хидроксиапатитът съществува в човешката кърма, поради което приемането му от бебетата по време на кърмене е спомага в много по-доброто и пълноценно развитие на млечните зъби и зародишите на постоянните.

Хидроксиапатитът намира приложение в много сфери: медицина, фармация, естетична хирургия, стоматология, козметика, производствени процеси и др. Причина за това е не само изключително полезните му свойства, но и това, че в съвременния свят може да се добива синтетично.

В стоматологията намира широко приложение основно в грижата при чувствителни зъби, както и за запълване на микропукнатини, появили се след някои процедури, като неправилно извършено или твърде агресивно избелване на зъбите.

Но, както вече казахме, освен за здрави зъби, той е изключително необходим и за здрави кости, поради което е основна съставка и в много хранителни добавки.

Интересен факт е, че поради стопроцентовата си биосъвместимост, в последните години хидроксиапатитът стана популярен и в естетичната медицина и се използва като съставка в много филъри за лице.

Паста за зъби “Perfect White Black Sensitive”

Relief ACP гел за намаляване на чувствителността и възстановяване на емайла