Как да се предпазим от натрупването на зъбен камък?

Профилактиката на зъбен камък стъпва върху предотвратяване на образуването на налеп и второ, върху своевременното му почистване, докато все още е мек.

Нов налеп се отлага часове след почистване. Затова миенето е минимално 2 пъти, оптимално – след ядене.

Върху образуването на налепа влияят количеството чай и кафе, пушенето и състава на водата, затова и след тях е разумно да се измие или изплакне.

Четката

Изборът на четка е съществен пункт в профилактиката. Принципът е: да бъде максимално твърда, без да разранява венците. Вземете си толкова твърда, колкото можете да понесете.

Правилното миене също е фактор за ограничаване на налепа. Зъбите се търкат не само от видимата външна страна. С двойно усърдие трябва да се обработват трудно достъпните места – вътрешната линия, задните повърхности и особено междузъбните пространства.

Този процес ще е по-лесен и ще отнема по-малко време, ако използвате звукова четка за зъби. Това е вид електрическа четка за зъби, която благодарение на своите специфични вибрации отстранява зъбната плака на 100%. Ето защо този вид четки за зъби ви гарантират, че ако ги използвате редовно, напълно ще се защитите от натрупването на зъбен камък. Определено си заслужават инвестицията, имайки предвид колко по-малко пъти ще посетите стоматолога за почистване на зъбен камък.

Конец и иригатор

Ако имате разстояние между някои зъби, почиствайте с конец. Избягвайте обаче клечките, защото те увреждат венците.

Високо ефикасни са зъбните душове или иригаторите. Те проникват там, където не достигат нито четката, нито конецът. Иригаторът представлява неголямо устройство, което почиства най-труднодостъпните повърхности чрез тънка струйка вода. Той е нежен към венците. Заедно с водата може да се впръскат антисептични разтвори.

 

Пасти и води за уста

При избора на зъбна паста гледайте да съдържа пирофосфат. Той разбива камъка и предпазва от образуването на нов. Реминерализиращите в-ва не са широко влагани в пастите, затова не разчитайте само на добрата или позната марка, а проверете състава.

Мнозина неглижират водите за уста, но те имат сериозни профилактични свойства.

Самопочистване на зъбите

Процесът е заложен от природата и се извършва текущо с дъвченето. Ако е правилно, тоест с участието на всички зъби. Ако имате болен зъб, който пазите, побързайте да го излекувате.

Какво да използваме

  • Твърди, необработени храни – похапването на твърди растителни храни директно почиства младите налепи. Това става механично;
  • Ябълки – киселите сортове допринасят със съдържаната в тях киселина. Тя разтваря налепите;
  • Цитрусите – много плодове с високо съдържание на вит. С подпомагат унищожаването на отлаганията по емайла. Например ананасът директно почиства зъбите. Портокалът, грейпфрутът и лимоните освежават дъха и регулират обменните процеси. Разграждат пресните отлагания;
  • Кисело-млечни – те способстват за неутрализиране на налепите.